Annette Neumann vil ikke lade være med at engagere sig i det frivillige. (Foto: Martin Ziemer, SSF)

Fokus på frivillighed: Annette vil ikke lade være

Årsmødernes motto lyder “Frivillig – fordi jeg ikke kan lade være!”, men Annette Neumann fra SSFs årsmødeudvalg kunne i princippet godt lade være – men det vil hun ikke.

“Jo, jeg kunne lade være, men så ville jeg på sin vis lægge mindretalletslivet, som jeg kender det, bag mig. Jeg ville droppe alt det, jeg godt kan lide ved Sydslesvig. Frivillighed betyder rigtig meget for mig. Den er langt hen ad vejen et udtryk for en helt særlig kærlighed til noget.

Jeg har altid været en del af mindretallet. Først i børnehaven, så i skolen. Som mange andre, havde jeg også en periode, hvor jeg ikke helt vidste, hvor jeg hørte til. Det er for manges vedkommende den tid, hvor man også lige skal finde ud af, hvad der giver mening i ens liv. Det blev hurtigt klart, at det for mit vedkommende er mindretallet. Her var og er der brug for mig. Sådan oplever jeg det nemlig stadigvæk. Min mening er noget værd. Jeg er sammen med ligesindede, der forstår mig, og de spørger efter min mening, som de også lytter til.

På den måde har mine meninger og min handlen i løbet af årene været med til at skabe noget. Der er opstået fællesskaber med andre, der føler lige så stærkt for noget, som jeg gør. I disse fællesskaber har jeg altid følt mig godt tilpas. Det hører med til min hjemstavnsfølelse, og samtidig har mit frivillige engagement betydet, at jeg kunne arbejde med noget, der giver god mening for mig.

Men frivilligheden giver mig også frihed. Jeg kan fordybe mig i noget, jeg brænder for – uden at nogen ser mig over skulderen. Jeg kan være den, jeg er, og så kan jeg opnå rigtig meget.

For når man ser på det, så er det ret vildt, hvad der er opstået, fordi frivillige har sat gang i noget. Det er meget imponerende.

Jeg vil dog også minde om, at man som frivillig altid skal passe på, at engagementet ikke går hen og styrer ens liv.

Man skal også som ildsjæl kunne sige nej. Det er vigtigt, fordi hjertet altid skal være med. Ellers kommer der ikke noget godt ud af det. Og så skal man huske, at frivillighed er en givtig ting. Både for dem, der udfører arbejdet, og for dem, der får glæde af det udførte arbejde. Derfor kan jeg godt lide at være aktiv i det frivillige, og derfor VIL jeg ikke lade være.”

Om Annette
Annette Neumann er medlem af årsmødeudvalget, men det er langt fra hendes eneste post i SSF. Hun var 20 år formand for distriktet i Store Vi, hvilket for Annette til den tid også indebar at være formand for samarbejdsrådet og at stå for ungdomsarbejdet på stedet.

Annette er nu på 17. år medlem i amtsstyrelsen og dermed suppleant til hovedstyrelsen. Desuden har hun været mellem af SSFs Forretningsudvalg. Men også uden for SSF er Annette en engageret ildsjæl. Hun er medlem i landsledelsen i Danmarks-Samfundet og siden 2017 er hun formand for Danmarks-Samfundet Sydslesvig.

Twitter
LinkedIn
Facebook